В момента сме на първо място в ЕС по смъртност от

...
В момента сме на първо място в ЕС по смъртност от
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: За три дена починалите с COVID-19 у нас достигат броя на загиналите при атентати в Кабул |

В момента сме преди всичко в ЕС по смъртност от COVID-19. За три дни доближаваме броя на умрелите при поредност атентати в Кабул, а това не е малко, сподели по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по имунизациите към Столична община.

Той посочи, че става дума за брой умряли от ковид по отношение на брой население.

Професорът още веднъж подлага на критика ръководството на епидемията от новия екип на здравното министерство като уточни, че контролът върху спазването на противоепидемичните ограничения е трябвало да се затегне още в края на юли и да следват личния си проект.

Не трябваше да стигаме до червената зона и да пропущаме тези 100 летни дни, когато трябваше да се имунизират оптимален брой хора, акцентира той и добави - Преди по-малко не ни слушаха, в този момент нещата се управляват главно политически, а сякаш щеше неполитически и транспарантно да се ръководи пандемията и да няма умрели.

Кои са по-защитени имунизирани или преболедували?

Доказано е, че 0,7% от 1000 преболедували може да се разболеят повторно. На 1000 имунизирани 40-50 може да разболеят леко, само че могат да популяризират вируса най-малко няколко дни, до момента в който той е в носоглътката, уточни експертът.

Около 5% от имунизираните могат да се заразят, задачата на имунизацията е да понижим до най-малко вероятността от тежко боледуване и влизане в болница. Ако си имунизиран ще изкараш по-леко, в 85% няма да се заразиш.

Да се прави ли трета доза ваксина?

СЗО казва, че още е рано и няма задоволително данни. Те разглеждат морално-етично въпроса - Африка не е имунизирана, до момента в който богатите страни поставят трета доза, разяснява микробиологът.

Моето мнение е че, преболедуването, в случай че не си изкарал инфекцията доста тежко и не си лекуван с кортизон, дава имунитет, както и двете имунизации. Този имунитет се задържа с години, а съгласно някои учени и до живот, сподели професорът и добави, че въпреки антителата да спадат, клетъчният имунитет създава антитела при среща с вируса.

Как да стартира образователната година?

Кантарджиев уточни, че Министерство на здравеопазването и МОН имат задоволително опит с образованието в условия на пандемия и застава зад тяхното решение. Трябва да се балансира сред риска за здравето и за " отъпяването ", акцентира той.

По думите му условието студентите на МУ Пловдив да са имунизирани е доста подходящо, защото тези младежи ще се образоват в болнична среда и ще контактуват с пациенти:

Ректорът на университета е жена и имаше доста по-мъжко държание от други ректори . Проф Мурджева е прелестен имунолог и микробиолог и е осведомена с рисковете, уточни Кантарджиев.

Да има ли наложителна имунизация за избрани групи?

Според професора хората не трябва да бъдат задължавани, а убеждавани да се имунизират. Крайно налага се това да се случи с личния състав на обществените домове, счита той. Кантарджиев даде образец с Велико Търново, където има епидемиологични гърмежи в такива домове. Наложително е и да се имунизира медицинския личен състав, защото той работи с рискова група, акцентира микробиологът и заяви, че от секвенирани 400 проби в Националния център по заразни и паразитни заболявания, съвсем всички са Делта вид

По мотив, прочетена от проф. Чорбанов в Народното събрание, в която имунизацията беше наречена " робия " проф. Кантарджиев сбито разяснява:

" Проф. Чорбанов да си гледа имунизациите, които не може да направи за грипа, и тези за ковид, за които приказва от 15 месеца, а никакви ги няма. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР